/ 14 Jan

Mos graffiti – Levende, ademende graffiti

Traditionele en ecologische graffiti

Traditionele graffiti, ook wel straatgraffiti of aerosol-graffiti genoemd, is een vorm van straatkunst waarbij men met spuitbussen of stift op muren, treinen en andere openbare ruimten schrijft of tekent. Het is vaak anoniem en wordt vaak gezien als vandalisme. Ook kan traditionele graffiti vaak een negatief imago hebben omdat het vaak wordt geassocieerd met criminaliteit en armoede.

Ecologische graffiti, ook wel groene graffiti of klimaatgraffiti genoemd, is een vorm van straatkunst waarbij men op een duurzame en milieuvriendelijke manier graffiti maakt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van plantaardige inkten of door het schilderen op herbruikbare materialen. Ook kan ecologische graffiti worden gebruikt om bewustwording te creëren voor ecologische problemen, zoals de klimaatverandering. Ecologische graffiti is vaak minder permanent dan traditionele graffiti en kan gemakkelijker worden verwijderd.

Daarom ecologische graffiti is een stuk beter ontvangen dan traditionele graffiti. Omdat een dergelijke graffiti meestal wordt gezien als een soort van sensibilisatie of awareness campagne, eerder dan een vorm van vandalisme of criminaliteit. Het is een manier om de milieuproblemen onder de aandacht te brengen zonder de stad te vervuilen of te beschadigen.

Mos graffiti

Mos graffiti, ook wel levende graffiti of groene graffiti genoemd, is een vorm van straatkunst waarbij men gebruik maakt van mos of andere levende planten om graffiti te creëren. Dit wordt vaak gedaan door het aanbrengen van een mos-extract of moszaden op een oppervlak, waarna het moss groeit en uiteindelijk de gewenste vorm aanneemt. Mos graffiti is een duurzame en milieuvriendelijke vorm van straatkunst, aangezien mossen natuurlijke luchtzuiverende eigenschappen hebben en geen pesticiden of kunstmest nodig hebben om te groeien.

Mos graffiti is een relatief nieuwe vorm van graffiti die steeds populairder wordt. Dit komt onder andere door de groeiende bewustwording voor milieuproblemen en de zoektocht naar duurzame en innovatieve manieren om steden groener te maken. Sommige kunstenaars zijn zelfs begonnen met het combineren van mossen met andere materialen, zoals gerecyclede plastic flessen of metalen, om unieke en interactieve kunstwerken te creëren.

Echter, mos graffiti is wel nog een uitdaging om het in de stedelijke context toe te passen. Omdat mossen afhankelijk zijn van vochtige omstandigheden, beperkte zoninstraling en de juiste temperatuur om te groeien. Dit betekent dat de meeste mos graffiti wordt geplaatst in beschutte of beschaduwde plekken, of in combinatie met een sproeisysteem. Bovendien, mossen hebben ook tijd nodig om te groeien, dus het creëren van een mosa-graffiti-kunstwerk kan wel enkele weken of zelfs maanden duren.

Toepassing

Mos graffiti kan op verschillende manieren worden toegepast en is een interessante oplossing voor vele toepassingen. Het kan worden gebruikt als een vorm van kunst, maar ook voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen in stedelijke contexten. Hier zijn enkele voorbeelden van toepassingen van mos graffiti:

 • Groenere steden: Mos graffiti kan worden gebruikt om betonnen en stenen oppervlakken in steden groener te maken. Dit kan worden gedaan door het aanbrengen van mos op muren, bruggen, tunnels, of andere oppervlakken die weinig begroeiing hebben. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de hitte-eiland-effecten, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het creëren van meer groene ruimte in stedelijke gebieden.
 • Reclame en wayfinding: Mos graffiti kan ook worden gebruikt voor reclame-uitingen of als een hulpmiddel voor wayfinding. Hierdoor kan men zakelijke boodschap op een duurzame en innovatieve manier uitdragen.
 • Kunstprojecten: Mos graffiti kan ook worden gebruikt als een vorm van kunst. Dit kan worden gedaan door het creëren van specifieke vormen, patroontjes, of schilderingen met mossen. Deze kunstwerken kunnen worden aangebracht op verschillende oppervlakken, zoals muren, bruggen of andere openbare ruimten.
 • landschapsarchitectuur: Mos graffiti kan ook worden gebruikt voor landschapsarchitectuur projecten zoals het aanleggen van daktuinen of beplanting van gevels. Hierdoor kan men bijvoorbeeld in stedelijke context een groene buffer creëren, meer biodiversiteit aantrekken en tegelijkertijd het stadsbeeld verfraaien.

Een groot voordeel van mos graffiti is dat deze een zeer lage onderhoudsintensiteit heeft en bijdraagt aan een groene en gezonde leefomgeving. Hierdoor wordt het gezien als een innovatie oplossing voor vele problemen in stedelijke contexten.

Recept

Er zijn verschillende recepten voor het maken van mos graffiti, afhankelijk van de soort mos die je wilt gebruiken en het oppervlak waarop je het wilt aanbrengen. Hier is een voorbeeld van een recept dat vaak wordt gebruikt:

 • Ingrediënten:
  • Verse mos (bijvoorbeeld Schotse mos of Klokjesmos)
  • Water
  • Natriumalginaat (een bindmiddel dat wordt gewonnen uit zeewier)
  • Een blender
  • Een verfroller of kwast
 • Bereidingswijze:
  1. Begin door de mos te plukken van de grond. Maak het schoon van eventueel vuil of bladeren.
  2. Doe de mos in een blender en voeg een beetje water toe totdat het een glad mengsel wordt.
  3. Voeg een kleine hoeveelheid natriumalginaat toe aan het mosmengsel en meng het goed.
  4. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid natriumalginaat toe te voegen, zodat de mossen zich kunnen binden aan het oppervlak waarop je ze wilt aanbrengen, maar niet te veel, omdat de mossen dan niet meer goed groeien.
  5. Gebruik een verfroller of kwast om het mossenmengsel aan te brengen op het gewenste oppervlak.
  6. Zorg ervoor dat het oppervlak waarop u het mossenmengsel aanbrengt vochtig is, dit helpt bij de groei van de mossen.
  7. Laat de mossen groeien gedurende een paar weken, hou het oppervlak waarop de mossen zijn aangebracht vochtig.

Het is belangrijk om op te merken dat afhankelijk van de soort mossen die gebruikt wordt, dit proces anders kan zijn. Zo kan het zijn dat sommige mossen als kleine kluitjes groeien in plaats van als een dunne laag. Ook kan het zijn dat sommige mossen specifieke groeicondities hebben, zoals meer of minder licht, en deze moeten dan ook rekening mee houden bij het maken van de mossen graffiti.

Het is aangeraden om bij het maken van mossen graffiti te werken met professionele of bekwame kunstenaars en natuurlijk specialisten. Zo kunnen zij gegarandeerd zorgen voor een duurzame en efficiënte oplossing in de context waar de mossen graffiti wordt toegepast.

In de belangstelling

Mos graffiti is een stijlvorm die steeds meer aandacht krijgt, omdat mensen steeds bewuster worden van het belang van ecologisch verantwoord leven. Dit zie je terug in de groeiende populariteit van deze vorm van kunst. Op sociale media is er een toenemende belangstelling voor mos graffiti te zien, met steeds meer foto's van guerilla-tuinieren en video's met handleidingen voor het maken van mos graffiti thuis of in de tuin. Er zijn zelfs bedrijven die opdrachten aannemen voor het maken van mos graffiti-reclame op muren of gevels van bedrijven, vaak in de vorm van teksten of logo's. Ben je enthousiast geworden over mos graffiti? Verzamel dan wat mos (niet uit beschermde natuurgebieden, natuurlijk), maak je eigen mosverf en probeer het uit op een saaie muur in je tuin. Dit kan een leuke manier zijn om een muur op te fleuren voor een gepland feest of voor de komende feestdagen.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Dewoonhuiszoeker.nl